Twoja wyszukiwarka

piątek, 28 grudnia 2012

Placki ziemniaczano - kukurydziane

Łagodne placuszki z ziemniaków i kukurydzy. W sam raz nadają się jako dodatek do obiadów czy jako przekąska. Najlepiej smakują na ciepło, ale też nadają się do spożywania na zimno. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Zobaczycie sami.


placki ziemniaczano-kukurydziane

placki z ziemniaków i kukurydzy

 

Składniki:

3 ugotowane ziemniaki
1 jajko
1 łyżka mąki
1/3 puszki kukurydzy
sól
koperek
zioła np. cząber
olej rzepakowy

Przyrządzenie:

Ziemniaki ugniatamy. Dodajemy mąki do ziemniaków i mieszamy. Jajko rozbełtujemy w misce wraz z przyprawami, ziołami i kukurydzą. Mieszamy ziemniaki i masę jajeczną.
Rozgrzewamy na patelni olej. Łyżką cedzakową nakładamy placuszki na patelnię. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wykładamy talerz. Osączamy papierem z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz