Łagodne placuszki z ziemniaków i kukurydzy. W sam raz nadają się jako dodatek do obiadów czy jako przekąska. Najlepiej smakują na ciepło, ale też nadają się do spożywania na zimno. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Zobaczycie sami.
Składniki:
3 ugotowane ziemniaki1 jajko
1 łyżka mąki
1/3 puszki kukurydzy
sól
koperek
zioła np. cząber
olej rzepakowy
Przyrządzenie:
Ziemniaki ugniatamy. Dodajemy mąki do ziemniaków i mieszamy. Jajko rozbełtujemy w misce wraz z przyprawami, ziołami i kukurydzą. Mieszamy ziemniaki i masę jajeczną.
Rozgrzewamy na patelni olej. Łyżką cedzakową nakładamy placuszki na patelnię. Smażymy po 4 minuty z każdej strony. Wykładamy talerz. Osączamy papierem z nadmiaru tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz