Twoja wyszukiwarka

KSIĄŻKI

Wielka encyklopedia kuchni polskiej

Wielka encyklopedia kuchni polskiej to skarbnica tradycyjnych i współczesnych przepisów do wykorzystywania na co dzień i od święta. Według nich przygotujesz szybki pożywny i smaczny obiad, niedzielne ciasto czy grillową ucztę, a przy specjalnej okazji – dzieło sztuki kulinarnej, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Znajdziesz tu tradycyjne potrawy z mąki, kaszy, jaj, grzybów, mięsa i ryb, kolorowe sałatki, surówki, zaostrzające apetyt przystawki, znakomite desery, a także dania dla dzieci. Nie zabrakło smakołyków kojarzących się ze swojską kuchnią: domowe przetwory, pieczywo, wędliny, pasztety, nalewki. Wszystko to w jednej książce, którą zawsze warto mieć w zasięgu ręki. 

napisz recenzję  |  kup książkę

Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki są najbardziej popularnym w Polsce warzywem i stanowią, wraz z przetworami zbożowymi, podstawę naszego wyżywienia. Należy się z tego cieszyć, ponieważ zdaniem żywieniowców - ziemniak jest jednym z najlepiej zaprojektowanych przez przyrodę produktów: rodzi się w pierwszorzędnym "opakowaniu", a właściwie przechowywany utrzymuje świeżość przez bardzo długi czas. Ziemniaki królują na naszych stołach w różnej postaci od chrupiących frytek po smakowite zapiekanki, babki, kluski i pierogi. W prezentowanym tomiku autorzy przedstawili wybór ponad 160 dań, których podstawowym surowcem są ziemniaki, z których można przyrządzać doskonałe sałatki, kotlety, zapiekanki, placki, pierogi, knedle czy pyzy.


Gotowanie na parze, Grzegorz Drużbański

Gotowanie na parze nie jest chwilową modą, lecz wypróbowaną i różnorodną metoda przyrządzania posiłków. W porównaniu z tradycyjnymi sposobami umożliwia ona łatwe przygotowanie zdrowszych dań, które są kolorowe, pełne smaku i świeżości. Gotowanie przez parowanie, odpowiednie dla większości potraw, ma zdecydowaną przewagę nad innymi technikami kulinarnymi. Posiłki przygotowane na parze są zdecydowanie bardziej pożywne, mają więcej witamin i minerałów. Poza tym przyrządzanie potraw na parze nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, przez co są one zdrowsze i lżejsze.


Mężczyźni wolą krągłości, Pierre Dukan

Jeśli jesteś krągła, a nawet pulchna, bujna i okazała, o jędrnej, gładkiej skórze, powinnaś zaufać tym oznakom kobiecości, jakimi zostałaś obdarowana, i polubić je. Masz dużo większe szanse niż kobieta wychudzona, by uwieść i przywiązać do siebie mężczyznę, a w dodatku odnaleźć szczęście. Przeczytaj tę książkę, doda ci ona siły i wiary, że można się oprzeć wszechobecnej presji odchudzania. Powinnaś również zadać sobie pytanie, które do tej pory nie przychodziło ci do głowy: „A może jestem ładna i seksowna właśnie taka, jaka jestem?”.
dr Pierre Dukan

napisz recenzję  |   kup książkę

Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen, Wighard Strehlow

W książce znajdziecie:

  • opis działania środków leczniczych stosowanych w medycynie Hildegardy 
  • wskazówki dietetyczne
  • przepisy na domowe środki lecznicze
  • podstawowe zasady zdrowego życia, które w połączeniu z dietą składają na program zdrowego życia ze św. Hildegardą
Gordon Ramsay. Na samym szczycie, Neil Simpson



Gordon Ramsay jest obecnie jednym z najbardziej interesujących szefów kuchni i bez wątpienia należy do pierwszej ligi gastronomii. Jego zadziwiający talent, imponująca osobowość i to, że zawsze pewnie stoi na nogach zaprowadziły go tam, gdzie jest – czyli na szczyty – i zjednały mu tysiące fanów na całym świecie.
Jego programy telewizyjne, takie jak „Koszmary kuchenne Ramsaya”, czy „The F Word” ściągają przed ekrany tysiące widzów, którzy nie mogą się napatrzyć na tego kipiącego energią, elokwentnego czarodzieja garnka i patelni. Co kryje się za postacią tego kucharza w białym fartuchu, jak udało mu się wspiąć na wyżyny?

napisz recenzję  |  kup książkę

30 minut w kuchni, Jamie Oliver


W tej książce pokażę ci, jak dosłownie w ciągu minut postawić na stole pyszny posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw.
Szybkość wcale nie oznacza pogorszenia jakości! Osiągniesz ją dzięki dobrej organizacji, sprawnemu działaniu i różnym sztuczkom, dzięki którym w niezwykle krótkim czasie przygotujesz smakowite dania.


napisz recenzję  |  kup książkę

Każdy może gotować , Jamie Oliver

Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz się gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin - uwierz mi - zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedną z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu życia. Każdy może nauczyć się gotować. Kiedy już zarazisz się bakcylem gotowania, pokaż swoim przyjaciołom, jak to robić.

napisz recenzję  |  kup książkę

Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok,  
Sigrid Verbert

 Obdarowywanie prezentami to jeden ze sposobów okazywania innym swojej sympatii. Podarować domowe smakołyki to ofiarować nowe doznania smakowe, emocje, wspomnienia...


W książce oprócz 150 prostych przepisów na przysmaki na każdą okazję można również znaleźć inspirację do samodzielnego wykonania pięknych opakowań na te smakowite prezenty.


napisz recenzję  |  kup książkę

Ziemniaki kuchnia smakosza, Matthias F. Mangold


• Urozmaicone przepisy.
Szybkie potrawy na co dzień lub dania specjalne będące rozkoszą dla podniebienia – na każdą okazję odpowiedni przepis.
• Cenne informacje.
Regionalne gatunki, prosto z pola lub ogrodu, różnorodne zastosowania fenomenalnych bulw.
• Pewny sukces.
Kto zna się na rzeczy, próbuje stworzyć coś własnego – w atmosferze relaksu i z pasją odkrywcy.


napisz recenzję  |  kup książkę

White Plate słodkieEliza Mórawska


 Pierwsza książka autorki jednego z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych.

Sześć lat pisania, pieczenia i gotowania, setki znakomitych przepisów i apetycznych zdjęć, 100 000 wiernych czytelników z całego świata i w pełni zasłużona sława internetowej świątyni smaków. Blog White Plate to już prawdziwa instytucja, a jego twórczyni, Eliza Mórawska, jest dziś jedną z najbardziej wpływowych postaci polskiej blogosfery. Dyktuje kulinarne trendy, inspiruje i zachwyca umiejętnością delektowania się życiem. Jesienią zaraża apetytem na dynię, latem sprawia, że tłumy blogowiczów mają ochotę na ciasto z rabarbarem. Dotychczas jej przepisy publikowane były jedynie na blogu – teraz po raz pierwszy ukazują się w formie tradycyjnej książki kucharskiej.

napisz recenzję  |  kup książkę

Ziemniaki w kuchniach różnych krajów przystawki i dania obiadowe


Ziemniaki to najbardziej lubiane, najtańsze i jednocześnie najbardziej niedoceniane warzywo. 120 doskonałych przepisów na zupy, sałatki, dania jednogarnkowe, kluchy i placki, zapiekanki oraz przekąski to dowód na to, że w brunatnej bulwie drzemią nieograniczone możliwości.





napisz recenzję  |  kup książkę 

Ziemniaki szybko i smacznie

Łatwe przepisy na dania z ziemniaków. Precyzyjne wskazówki, dokładny czas przygotowania. Wystarczy najbardziej podstawowe wyposażenie kuchni. Każdy przepis został starannie wypróbowany. Dokładne dane o zawartości tłuszczu i wartości odżywczej każdej porcji.







napisz recenzję  |  kup książkę

Dobra kuchnia. Dania z ziemniaków, Iwona Czarkowska


Ziemniak w ziołach, w panierce, nadziewany szpinakiem, podany w postaci kremu czy przepysznych klusek z pewnością podbije niejedno podniebienie.
Prezentowane przepisy podsuną pomysły na różnorodne dania z ziemniaków, urozmaicą jadłospis i - co istotne - wzbogacą codzienne menu o wiele wartościowych składników.





napisz recenzję  |  kup książkę

Byłem ziemniaczanym oligarchą, John Mole

Byłem ziemniaczanym oligarchą to kolejna znakomita powieść Johna Mole’a, autora bestsellerowej książki Moja wielka grecka przygoda.
Anglik, absolwent studiów MBA z piętnastoletnim doświadczeniem w międzynarodowej bankowości oraz autor kilku książek, w saunie doznaje olśnienia i postanawia otworzyć sieć restauracji szybkiej obsługi z pieczonymi ziemniakami. Nawiązuje współpracę z brytyjską restauracją oraz rosyjskim Związkiem Rolników, zyskuje dotacje z brytyjskiego Funduszu Know-How i rozpoczyna pogoń za idealnym kartoflem we wchodzącej w krwiożerczy kapitalizm Rosji. W tym czasie próbuje rozkręcać inne biznesy, pada ofiarą śpiewających energetycznych wampirów, paraduje w spódniczce baletowej, demonstruje na placu Czerwonym i jeździ na grzbiecie świni. Aż w końcu… staje twarzą w twarz z rosyjskimi gangsterami.

napisz recenzję  |  kup książkę

Smaki z Fjallbacki, Camilla Lackberg, Chris Hellberg

Wyjątkowa książka kucharska autorki kryminałów Camilli Läckberg i jej przyjaciela, jednego z najwybitniejszych szefów kuchni w Szwecji, Christiana Hellberga. To sentymentalna podróż do krainy dzieciństwa i niezapomnianego smaku miejsca dorastania autorki – Fjällbacki. Znajdziemy tu wiele niepowtarzalnych przepisów na potrawy z ryb i owoców morza, ale nie tylko. Christian Hellberg dzieli się z nami swoimi najlepszymi przepisami, których myślą przewodnią jest świeżość, pyszny smak i łatwość przyrządzenia.


napisz recenzję  |  kup książkę

Dieta italiana, Gino D'Acampo

Zdrowe włoskie potrawy ze świeżych składników!
Włosi cieszą się dobrym zdrowiem i zachowują szczupłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym ze smacznego jedzenia. Udaje im się to dzięki radości ze wspólnych posiłków, podczas których rozkoszują się potrawami śródziemnomorskimi. Ich składnikami są świeże ryby, chude mięso, rośliny strączkowe, oliwa oraz owoce i warzywa. Przestaw się na zdrową kuchnię włoską! 



napisz recenzję  |  kup książkę


Gotuj i chudnij, szybko i łatwo

Odchudzanie bez wyrzeczeń.
Gotuj i chudnij szybko & łatwo to kolejna propozycja z lubianej serii „Gotuj i chudnij” dla miłośniczek smacznego, zdrowego i niskokalorycznego jedzenia. Dla wszystkich tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy na dobre, znajdą w świeżej różowej odsłonie ponad 100 nowych przepisów. Poradniki Gotuj i chudnij to coś więcej niż książki kucharskie – to przewodniki po zdrowym stylu życia!

napisz recenzję  |  kup książkę

50 dań mięsnych o niskim indeksie glikemicznym, Michel Montignac

Jest to jedna z czterech książek serii Przepisy Montignaca, które pozwalają praktycznie zastosować zasady naukowo udokumentowanej Metody Montignac.
Książki te są przeznaczone dla tych wszystkich, którzy troszcząc się o swoje zdrowie, pragną delektować się spożywaniem posiłków zdrowych, smacznych i jednocześnie wykwintnych.




napisz recenzję  |  kup książkę


Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego, Andrea Ciucci, Paolo Sartor



Książka ta prezentuje niezwykle rzadki sposób zgłębiania Pisma Świętego. Na jej kartach znajdziemy sześćdziesiąt przepisów ukazujących tradycję kulinarną przekazaną nam w Biblii, a także informacje dotyczące świętego tekstu oraz kultury, która istniała u zarania naszej historii. Przyrządzając według podanych przepisów potrawy, możemy doświadczyć smaków czasów biblijnych i poczuć ich klimat…


napisz recenzję  |  kup książkę





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz