Na niektórych wigilijnych stołach zamiast kapusty z grzybami, gości groch z kapustą lub kapusta z grochem. W jednej z wersji tej potrawy, do grochu i kapusty dodajemy ziemniaki. I taką wersję teraz przyrządzę. Do potrawy możemy też dodać grzyby, cebulę zeszkloną na maśle
.
Składniki:
4 ziemniaki200 gram grochu,
1 kg kiszonej kapusty z marchwią,
liść laurowy,
ziele angielskie
gałka muszkatołowa,
jałowiec,
pieprz czarny ziarna,
sól,
olej
Przyrządzanie:
Groch moczymy na noc i następnie rano gotujemy w tej samej wodzie (w połówkach możemy gotować bez moczenia). Dodajemy łyżeczkę soli pod koniec gotowania.
Ziemniaki obieramy i gotujemy, ale żeby nie były całkowicie rozgotowane. Ugotowane ziemniaki trzemy na tarce.
Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem 2 liści laurowych, kilku ziaren pieprzu, jałowca, ziela angielskiego, startej gałki. Pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odlewamy wodę z kapusty. Na ile możemy usuwamy liście i ziarenka przypraw.
Wszystko podduszamy razem przez kilkanaście minut z dodatkiem oleju.
Ta kapusta może posłużyć jako farsz do kulebiaka.
OdpowiedzUsuń