Twoja wyszukiwarka

sobota, 15 grudnia 2012

Samosy - pierożki indyjskie

samosy
samosySkładniki:


ciasto:
0,5 kg mąki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła
200 ml wody


farsz:
kilka różyczek kalafiora
3 ziemniaki
połowa puszki groszku konserwowego
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka kozieradki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta pieprzu
1 łyżeczka soli
olej do smażenia



Sposób przyrządzenia:

Na początek przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło. Mieszamy mąkę z masłem, tak jak na kruszonkę. Potem dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut, po czym pozostawiamy w misce w postaci kulki i przykrywamy ściereczką lub wkładamy do worka foliowego.

Teraz przygotowujemy farsz. Różyczki kalafiora kroimy na drobne. Ziemniaki kroimy na kostkę. Wlewamy olej na patelnię i wsypujemy przyprawy (wszystkie oprócz soli i pieprzu). Podpalamy ogień pod patelnią. Smażymy przyprawy przez pół minuty. Następnie wrzucamy ziemniaki. Smażymy ciągle mieszając. Po 5 minutach wrzucamy kalafiora. Po następnych 5 minutach, dokładamy groszek wraz z wodą. I smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. Po zdjęciu patelni z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem oraz rozcieramy farsz częściowo na puree.

Ciasto kroimy na 15 kawałków. Każdy kawałek rozwałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Każdy kawałek przekrojamy na pół i zwliżamy brzegi wodą i formujemy w rożek. Następnie napełniamy nadzieniem, zlepiamy i pofałdowujemy brzegi. Gotowe pierożki wrzucamy do rozgrzanego woka wypełnionego olejem w takiej ilości, aby samosy mogły "pływać". Przewracamy i zapobiegamy przywieraniu. Smażymy 10 minut do zabrązowienia. Osuszamy na ręczniczku z nadmiaru oleju. Podajemy samosy najlepiej z jogurtem, bo są trochę suche.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz