Tradycyjna kapusta z grzybami. Przyrządzana na kolację wigilijną. Tym razem w kompozycji ze smażonymi ziemniakami i koperkiem. Smakuje nawet na zimno.
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej,10 dkg grzybów suszonych,
10 śliwek suszonych,
3 ziemniaki
olej
sól, pieprz
koperek
Przyrządzanie:
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, posiekać i lekko przesmażyć. Śliwki namoczyć, wyjąć i pokrajać na kawałki. Kapustę odcisnąć, pokrajać, zalać wodą, dodać śliwki i gotować pod przykryciem, do miękkości (ok. 1 godziny).
Odcedzić wodę z kapusty po gotowaniu. Połączyć kapustę, z grzybami, śliwkami, posolić, popieprzyć według smaku i poddusić wszystko na oleju przez kilka minut.
Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Rozgrzać olej i wrzucić ziemniaki na patelnię. Po kilku minutach dodać posiekany koperek, sól i pieprz. Smażyć na złotobrązowy kolor.
Wyłożyć ziemniaki na półmisek i przykryć z wierzchu kapustą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz