5 ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 cebula
1 jajo
5 łyżek mąki
1 gałązka koperku
2 łyżki bułki tartej
sól
Przyrządzanie:
Przecisnąć ziemniaki. Dodać przesmażoną na części masła poszatkowaną cebulę, mąkę, jajko, posiekany koperek, sól. Wymieszać i uformować ciasto. Następnie wyrabiać kulki, które wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Na końcu rozgrzewamy na patelni resztę masła i przesmażamy bułkę tartą do okrasy. Dodatkowo, aby ubogacić potrawę polewamy z wierzchu ulubionym sosem np. pomidorowym.
Sos pomidorowy: Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dwa obrane pomidory na patelnię. Przesmażamy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy łyżkę wody, sól, pieprz, 1 liść laurowy i szczyptę tymianku. Pozostawiamy na gazie na 10 min., ciągle mieszając. Przed podaniem wyciągamy liść laurowy.
OdpowiedzUsuńzapowiada się super!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula