Twoja wyszukiwarka

sobota, 25 września 2010

Knedle ziemniaczane

Składniki:

5 ugotowanych ziemniaków
4 łyżki masła
1 cebula
1 jajo
5 łyżek mąki
1 gałązka koperku
2 łyżki bułki tartej
sól

Przyrządzanie:

Przecisnąć ziemniaki. Dodać przesmażoną na części masła poszatkowaną cebulę, mąkę, jajko, posiekany koperek, sól. Wymieszać i uformować ciasto. Następnie wyrabiać kulki, które wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż do wypłynięcia. Na końcu rozgrzewamy na patelni resztę masła i przesmażamy bułkę tartą do okrasy. Dodatkowo, aby ubogacić potrawę polewamy z wierzchu ulubionym sosem np. pomidorowym.

2 komentarze:

  1. Sos pomidorowy: Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy dwa obrane pomidory na patelnię. Przesmażamy chwilę, ciągle mieszając. Dodajemy łyżkę wody, sól, pieprz, 1 liść laurowy i szczyptę tymianku. Pozostawiamy na gazie na 10 min., ciągle mieszając. Przed podaniem wyciągamy liść laurowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. zapowiada się super!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń