Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 31 października 2011

Leniwe pierogi

Składniki:

500 g twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej

Przyrządzanie:


Rozdrobnić ser i rozgnieść ziemniaki i połączyć ze sobą. Dodać żółtka, kaszę, bułkę tartą, ubitą pianę z białek i sól. Zmieszać wszystko dokładnie ze sobą. Dosypywać stopniowo mąkę i mieszać wszystko łyżką drewnianą. Rozsypać mąkę na stolnicy i obtaczać lekko w niej, uformowane w dłoniach kluseczki. Wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać posypane cukrem i polane stopionym masłem.

2 komentarze:

  1. Mąki może być potrzebne mniej lub więcej niż jest to podane w przepisie. Wszystko zależy od wilgotności sera.

    OdpowiedzUsuń