Składniki:
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki białej
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane różyczki kalafiora
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka curry indyjskiego
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
odrobina oleju
jogurt (niekoniecznie)
Przyrządzanie:
Mąki zmieszać ze sobą w misce. Wsypać sól do mąki. Stopić 2 łyżki masła i wlać do mąki. Stopniowo dolewać wody, jednocześnie ugniatając i formując ciasto przez kilka minut. Gotowe, jędrne ciasto odstawić w misce pod wilgotną ściereczką na co najmniej 30 minut.
Przygotowujemy farsz. Na maśle smażymy ziemniaki, kalafior (warzywa rozdrobnione na kawałeczki) wraz z kminkiem i mieszanką curry. Można też dodać trochę pieprzu cayenne, jak ktoś lubi na ostro. Zesmażony farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek i leciutko smarujemy olejem z wierzchu. Kładziemy na wierzch farsz, zawijamy placki w koperty (farsz w środku) i lekko rozwałkowujemy lub rozgniatamy placuszki w palcach (ostrożnie, aby farsz nie uciekł. Placuszki smażymy z dwóch stron na minimalnej ilości masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz