Twoja wyszukiwarka

środa, 26 października 2011

Chipsy z ziemniaków


Składniki:

4 ziemniaki
1 łyżka smalcu
3 łyżki oleju
bazylia świeża
oregano świeże
natka pietruszki
sól, pieprz
ocet ze słodu jęczmiennego (opcjonalnie)

Przyrządzanie:


Obieramy ziemniaki. Kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy ziemniaki z dwóch stron.Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy na talerzu ziołami i kropimy octem.

4 komentarze:

  1. Dlaczego octem??
    A czy ocet można zastąpić sokiem z cytryny?

    OdpowiedzUsuń
  2. W niektórych krajach zachodnich jest moda kulinarna na kropienie frytek octem. Używany przeze mnie angielski ocet ze słodu jęczmiennego (malt vinegar) jest właśnie rekomendowany do potraw fish & chips. To skropienie, daje nam wyrazisty smak ziemniaków i trochę miękną też. Także sok z cytryny to bardziej jest składnik sosów, a wtedy w grę wchodziłaby jeszcze oliwa (dodatkowy tłuszcz). Dlatego,według mnie sokiem z cytryny, raczej octu przy frytkach nie zastąpimy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy blog dziękuję za zaproszenie :)A co do chipsów słyszałam też o metodzie robienia ich w mikrofalówce z małą ilością tłuszczu ponoć wyglądają identycznie jak te z paczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W mikrofalówce jak najbardziej, tylko trzeba ziemniaki pokroić tak cienko jak chipsy w paczce (np. na tarce, która tnie tak cienko). Potem pomoczyć je w osolonej wodzie. Wyłożyć na papier do pieczenia, spryskać oliwą i kilka minut mikrofalować na najwyższej mocy, a potem kilka minut na mniejszej mocy. Na koniec posypać przyprawami.
      Akurat teraz nawet nie zrobię, bo mikrofalówka spaliła się. :D

      Usuń