Składniki:4 ziemniaki
1 łyżka smalcu
3 łyżki oleju
bazylia świeża
oregano świeże
natka pietruszki
sól, pieprz
ocet ze słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
Przyrządzanie:Obieramy ziemniaki. Kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy ziemniaki z dwóch stron.Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy na talerzu ziołami i kropimy octem.
Dlaczego octem??
OdpowiedzUsuńA czy ocet można zastąpić sokiem z cytryny?
W niektórych krajach zachodnich jest moda kulinarna na kropienie frytek octem. Używany przeze mnie angielski ocet ze słodu jęczmiennego (malt vinegar) jest właśnie rekomendowany do potraw fish & chips. To skropienie, daje nam wyrazisty smak ziemniaków i trochę miękną też. Także sok z cytryny to bardziej jest składnik sosów, a wtedy w grę wchodziłaby jeszcze oliwa (dodatkowy tłuszcz). Dlatego,według mnie sokiem z cytryny, raczej octu przy frytkach nie zastąpimy.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog dziękuję za zaproszenie :)A co do chipsów słyszałam też o metodzie robienia ich w mikrofalówce z małą ilością tłuszczu ponoć wyglądają identycznie jak te z paczki :)
OdpowiedzUsuńW mikrofalówce jak najbardziej, tylko trzeba ziemniaki pokroić tak cienko jak chipsy w paczce (np. na tarce, która tnie tak cienko). Potem pomoczyć je w osolonej wodzie. Wyłożyć na papier do pieczenia, spryskać oliwą i kilka minut mikrofalować na najwyższej mocy, a potem kilka minut na mniejszej mocy. Na koniec posypać przyprawami.
UsuńAkurat teraz nawet nie zrobię, bo mikrofalówka spaliła się. :D