Twoja wyszukiwarka

piątek, 28 października 2011

Kluski śląskie

Skład:

O,5 kg ziemniaków
około 10 dag mąki ziemniaczanej
1 żółtko,
olej,
sól

Przyrządzanie:


Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce podzielić masę ziemniaczaną na 4 części. 1 część odjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zrobić dołek i dodać żółtko, sól. Wszystko znowu wymieszać. Formować kluseczki. Gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez kilka minut (aż wyjdą na powierzchnię), wyciągać łyżką cedzakową. Podawać ze smażoną cebulką, stopionym masłem czy z okrasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz