Twoja wyszukiwarka

wtorek, 8 stycznia 2013

Zupa z porów, ziemniaków i cebuli

 

Delikatna, kremowa zupa o wyśmienitym smaku, którą możemy przyrządzić zawsze, ze względu na łatwość przygotowywania i proste składniki. Świetnie pasuje do niej groszek ptysiowy czy grzanki z chleba.



Zupa z porów, ziemniaków i cebuli

 

Składniki:

2 pory,
3 ziemniaki,
1 cebula,
0,7 l wody,
olej rzepakowy,
sól, pieprz,
słodka śmietanka,

Przygotowanie:

Por myjemy, odcinamy tylko białą część i szatkujemy ją na drobne. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobniutko.

Rozgrzewamy rondel. Wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 25 minut, aż do miękkości. Tuż przed podaniem zupę rozcieramy blenderem na krem. Na końcu dodajemy trochę słodkiej śmietanki wedle uznania.


2 komentarze:

  1. Mniam...od samego oglądania cieknie mi ślinka:)
    Skąd czerpiesz inspiracje na te pyszności?:)
    Tylko można pozazdrościć Twojej dziewczynie.:)
    Ziemniaki to moja pasja!
    Ps. pozdrawiam Julitta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Julitta! Inspiracje czerpię trochę z książek kulinarnych, częściowo stare wydania sprzed 40 lat. A trochę też książek z nowoczesnymi przepisami. Choć w zeszłym roku kupiłem sobie tylko jedną :D
      Wiele przepisów układam już teraz samemu w głowie. Staram się wyczuć co może dobrze pasować ze sobą. Więc jeśli kostki domina pasują do siebie, wychodzi super potrawa. Ogólnie uczyłem się gotować na książce kucharskiej z potrawami hinduskimi, teraz praktykuję bardziej kuchnię włoską. Ta praktyka dała mi to szeroki wachlarz smaków do poznania.

      Usuń