Delikatna, kremowa zupa o wyśmienitym smaku, którą możemy przyrządzić zawsze, ze względu na łatwość przygotowywania i proste składniki. Świetnie pasuje do niej groszek ptysiowy czy grzanki z chleba.
Zupa z porów, ziemniaków i cebuli
Składniki:
2 pory,3 ziemniaki,
1 cebula,
0,7 l wody,
olej rzepakowy,
sól, pieprz,
słodka śmietanka,
Przygotowanie:
Por myjemy, odcinamy tylko białą część i szatkujemy ją na drobne. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobniutko.
Rozgrzewamy rondel. Wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 25 minut, aż do miękkości. Tuż przed podaniem zupę rozcieramy blenderem na krem. Na końcu dodajemy trochę słodkiej śmietanki wedle uznania.
Mniam...od samego oglądania cieknie mi ślinka:)
OdpowiedzUsuńSkąd czerpiesz inspiracje na te pyszności?:)
Tylko można pozazdrościć Twojej dziewczynie.:)
Ziemniaki to moja pasja!
Ps. pozdrawiam Julitta
Cześć Julitta! Inspiracje czerpię trochę z książek kulinarnych, częściowo stare wydania sprzed 40 lat. A trochę też książek z nowoczesnymi przepisami. Choć w zeszłym roku kupiłem sobie tylko jedną :D
UsuńWiele przepisów układam już teraz samemu w głowie. Staram się wyczuć co może dobrze pasować ze sobą. Więc jeśli kostki domina pasują do siebie, wychodzi super potrawa. Ogólnie uczyłem się gotować na książce kucharskiej z potrawami hinduskimi, teraz praktykuję bardziej kuchnię włoską. Ta praktyka dała mi to szeroki wachlarz smaków do poznania.