Bogata w składniki frittata, czyli włoski omlet, nadaje się zarówno na wykwitne śniadania, jak i danie obiadowe. Wersja z ziemniakami daje nam możliwość wykorzystania ugotowanych kartofelków pozostałych z poprzedniego dnia. Omlet możemy przyrządzić w wersji łagodnej, jak i pikatnej. Ja oczywiście zdecydowałem się na wariant ostry przez dodanie papryczki chili i ostrej, pieprznej kiełbasy! Choć tak naprawdę w mojej frittacie są wszystkie smaki i aromaty, dzięki niesamowitej mieszance :-)
Frittata z ziemniakami i groszkiem
Składniki:
3 jajka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
kilka plastrów kiełbasy wiejskiej lub grillowej,
3 ugotowane ziemniaki,
pół puszki groszku odsączonego z wody,
odrobina pociętej papryczki chili wedle uznania,
kilka plastrów sera cheddar,
sól,
bazylia,
skórka cytrynowa,
natka kolendry,
oliwa do smażenia,
Przygotowanie:
Cebulę obieramy, kroimy na drobno, czosnek obieramy i szatkujemy. Ziemniaki kroimy na plasterki. Jajka roztrzepujemy w misce i solimy.
Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek, cebulę, chili i kiełbasę na patelnię. Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i bazylię oraz smażymy wszystko dalej przez 4-5 minut.
Po tym czasie, dodajemy groszek, trochę skórki z cytryny, wlewamy masę jajeczną. Gdy wszystko stanie się zwięzłe, przekładamy omlet na drugą stronę.
Ja robię to w ten sposób, że przykrywam patelnię drugą patelnią i energicznie odwracam. Uwierzcie uda się!
Smażymy jeszcze ze 2 minuty na drugiej stronie. Na wierzch kładziemy plastry sera i posypujemy natką kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz