Twoja wyszukiwarka

sobota, 5 stycznia 2013

Kiełbasa z ziemniaczanym puree, karmelizowaną cebulką w sosie musztardowym

Tym razem pomysł na całe danie obiadowe. Zarówno posmakuje wyszukanym podniebieniom, jak i osobom lubiącym nieskomplikowane obiady. Wyjątkowy smak ziemniakom nadaje skarmelizowana cebulka wraz z sosem.

 

 

 

Grillowana kiełbaska może być pokrojona na kawałki i podana na ziemniaczkach. Cydr użyty do sosu możemy zastąpić białym wytrawnym winem. Oczywiście  cydr musi być tak samo wytrawny, wyprodukowany bez dodatku cukru.


Kiełbasa z ziemniaczanym puree, karmelizowaną cebulką w sosie musztardowym

 

Składniki:

6 ziemniaków,
3 kiełbasy,
2 cebule,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżeczka musztardy,
1/2 szklanki wywaru z ziemniaków,
1/2 szklanki cydru,
5 dkg twarożku wiejskiego,
3 dkg masła,
sól, pieprz,


Przygotowanie:

Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Zachowujemy wodę z ziemniaków do sosu. Rozcieramy ziemniaki z masłem i serkiem wiejskim na puree.

Gdy ziemniaki się gotują. Smażymy kiełbaski na oleju lub grillujemy.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie cebulki.
Cebulę obieramy, kroimy na piórka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię. Po chwili posypujemy ją cukrem i smażymy ją 10 minut na średnio rozgrzanej patelni (aż do zbrązowienia). Wówczas przygotowujemy sos. Dosypujemy mąkę, dodajemy musztardę i pieprz. Chwilkę mieszamy, po czym wlewamy wywar z ziemniaków i cydr. Zostawiamy na ogniu, aż sos trochę zgęstnieje.

Pozostaje nam już tylko przełożyć ziemniaczane puree na talerze. Na wierzch cebulka. Z boku czy na ziemniaki cała lub pocięta kiełbaska. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz