Świetne przepisy na tradycyjne potrawy z ziemniaków, zaczerpnięte rano z programu "Kawa czy herbata"
PIEROGI Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO Z SEREM
Składniki:
2 kg ziemniaków,
700 g półtłustego białego sera,
100 g cebuli,
50 g mąki ziemniaczanej,
olej,
sól, pieprz
Sposób przygotowania
0,7 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Resztę obranych ziemniaków zetrzeć na tarce, po czym mocno odcisnąć. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
Ser rozdrobnić, dodać przeszkloną cebulę, doprawić do smaku. Z ciasta formować placki ok. centymetrowej grubości i wielkości dłoni. Na każdym ułożyć serowy farsz, zlepić i formować tak, jak kartacze.
BABKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
3 jaja,
200 g cebuli,
150 g wędzonego boczku,
sól, pieprz,
czosnek, majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę i boczek przesmażyć na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, dodać jaja, sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę i piec ok. 1 godz.
KISZKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
300 g wędzonego boczku,
200 g cebuli,
sól, pieprz,
majeranek,
wieprzowe jelito
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do startych ziemniaków. Przyprawić do smaku. Powstały farsz włożyć do jelita, końce zawiązać i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temp 130-150° C.
Stefan Birek – ziemniaki - Telewizja Polska SA
Twoja wyszukiwarka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz