Skład:
1 cebula
5 ziemniaków
2 marchwie
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta majeranku
sól, pieprz
starta marchew, pęczęk szczypiorku, pietruszki, kolendry, kiełków rzeżuchy do przybrania
Przyrządzanie:
Marchew i ziemniaki tniemy na kostkę. Mikrofalujemy przez 10 minut. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy w garnku na maśle. Dodajemy marchew, ziemniaki i zalewamy bulionem. Przyprawiamy zupę. Gotujemy przez kilka minut, aż do miękkości. Tuż przed końcem gotowania wciskamy sok z cytryny i wrzucamy startą skórkę do zupy. Przed podaniem przyozdabiamy zupę, wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz