Skład:
1 bulwa selera
1 cebula
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
przyprawy (liście szałwi, pietruszka, liście laurowe, listki bazylii, gałązka tymianku)
100 ml jogurtu
Przyrządzanie:
Warzywa kroimy na drobną kostkę. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miekkości przez około 30 minut. Usuwamy przyprawy. Odlewamy wywar przez sitko. Rozcieramy blenderem/mikserem warzywa na drobne. Mieszamy z wywarem. Dodajemy jogurtu. Przyozdabiamy opcjonalnie gałązką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jeszcze nigdy nie robiłam zupy-krem z selera. Muszę koniecznie to nadrobić.
OdpowiedzUsuńChyba seler najlepiej nadaje się z warzyw na zupy kremowe. Bardzo delikatny smak.
OdpowiedzUsuńPracowite, ale warte zachodu:))
OdpowiedzUsuń