Od kilku dni wiedziałem, że w sobotę będę piekł pizzę. Akurat dziś, tj. 9. lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Na ten dzień zaplanowałem zrobić jak najzdrowszą pizzę. Dietetyczny, kruchy spód i wierzch z fasoli, najzdrowszych warzyw i ziół plus orzechy włoskie. Ograniczyłem też ilość sera ze względu na tłuszcze i cholesterol. Dodatkowo, w czasie konsumpcji raczyłem się półwytrawnym białym winem.
Pizza ze szpinakiem, z ziemniakami i fasolą
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
1 szklanka pszennej mąki tortowej
1,5 szklanki letniej wody
45 g drożdzy
1 łyżka cukru
0,5 łyżki soli
3 łyżki oleju
Wierzch:
200 g mrożonego szpinaku
1 jajko
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 mała por
1 szklanka ugotowanej drobnej białej fasoli
1 łyżka śmietanki kremowej
100 g kremowej goudy
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka szałwii
1 łyżeczka oregano
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
sól, pieprz biały
oliwa z oliwek extra virgin
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Najpierw robimy spód do pizzy.
Mieszamy mąki i sól w misce, dodajemy cukier, wkruszamy drożdże, dodajemy olej, mieszamy. Wlewamy odmierzoną wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 min. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Gdy ciasto rośnie, mamy czas na przygotowanie warzyw. Szpinak zamrożony wkładamy do garnka. Dodajemy wyciśnięty czosnek i wlewamy łyżkę oliwy. Dusimy kilka minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki obieramy i kroimy na jak najdrobniejsze plastry. Cebulę drobno szatkujemy, por tniemy na najdrobniejsze krążki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oliwy i smażymy 5 minut ziemniaki, po czym dodajemy cebulę i por, posypujemy wszystko solą i pieprzem, a następnie smażymy jeszcze kolejne 5 minut.
Gdy ciasto urosło, smarujemy je oliwą i rozwałkowujemy na dość cienki spód. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do szpinaku wbijamy jajko, dodajemy ser i łyżkę śmietanki kremowej, zioła i mieszamy. Masą szpinakową smarujemy pizzę. Następnie kładziemy fasolkę i smażone warzywa. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 25 minut w najwyższej temperaturze. Gotową pizzę posypujemy orzechami włoskimi i polewamy sosem winegret (3 łyżki oliwy + 1 łyżka octu). Możemy też dać na wierzch sałatę lodową czy rukolę lub roszponkę.
Faktycznie :) Pizza z ziemniakami, to jedna z moich ulubionych :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńdzięki za odwiedziny :) Pozdrawiam też :-)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam pizzy z ziemniakami:) Ja jutro robię pizze. Zupełnie nie po włosku, na grubym cieście;)... Taką jak zawsze robiła moja Mama, odkąd pamiętam:)
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków! Najprostsza pizza ziemniakami to poprzekładać plastry podgotowanych ziemniaków i plasterki pomidorów na cieście i posypać bazylią i mozzarellą. Także polecam wszelkie pizze z ziemniakami.
UsuńCiekawy przepis musze sprobowc!
OdpowiedzUsuń