Składniki:
ciasto:
200 ml wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
10 g drożdży
300 g mąki
2 łyżki oliwy
nadzienie:
0,5 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 mały brokuł
300 gram sera żółtego
bazylia
oregano
1 łyżka oliwy
pieprz biały
sól
Przyrządzanie:
Na początek, zagniatamy ciasto. W tym celu, w pół szklanki wody rozpuszczamy drożdze, cukier i odstawiamy na 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Wlewamy oliwę. Następnie, dodajemy roztwór drożdzowy. Ciągle mieszamy i ugniatamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą wodę. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Przygotowujemy farsz. Obieramy ziemniaki i kroimy na plasterki. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Gotujemy warzywa na parze przez 15 minut. Do warzyw dodajemy zmiażdzony czosnek, zioła, pieprz i sól. Mieszamy je z oliwą. Ucieramy na drobnej tarce ser i mieszamy z warzywami, zostawiając 1/3 sera do posypania wierzchu.
Gotowe ciasto rozwałkowujemy. Dzielimy na 5 części. Na każdą część, kładziemy nadzienie i formujemy pieróg, zlepiając brzegi wodą.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Układamy calzone na blasze. Smarujemy wierzch każdego pieroga wodą i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy wszystko w piekarniku przez 20 minut, aż całkowicie wyrosną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz