Twoja wyszukiwarka

środa, 24 listopada 2010

Ziemniaki Dauphine

Składniki:


Masa:

5 ugotowanych ziemniaków,
2 jajka,
3 łyżki masła,
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Ciasto parzone:

szklanka mąki,
szklanka wody,
2 jajka,
60 g masła,
1/2 łyżeczki soli


Przyrządzenie:

Pognieść ziemniaki i utrzeć z innymi składnikami masy na puree. Zrobić ciasto parzone. W tym celu trzeba zagotować wodę, dodać masło i sól i wsypać do wrzątku mąkę. Zmniejszyć ogień i gotować, ciągle mieszając, aż ciasto wchłonie całą wodę i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć ognia i zmieszać ciasto z jajkami. Następnie połączyć ciasto parzone z masą ziemniaczaną. Pozostawić do ostudzenia. Uformować kulki do smażenia i obtoczyć je w mące i bułce tartej. Smażyć je z dwóch stron w głebokim tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz