Twoja wyszukiwarka

czwartek, 19 sierpnia 2010

Ziemniaki zapiekane z warzywami i ziołami


Składniki:

8 ziemniaków
2 bakłażany
1 cukinia
1 papryka
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
sól, pieprz biały
2 łyżki mieszanki ziół:
rozmaryn, oregano, bazylia, szałwia, nasiona kopru włoskiego, tymianek, natka pietruszki

Przyrządzanie:


Obieramy ziemniaki i kroimy na plastry. Cukinię kroimy na półkrążki, a bakłażany na grube plastry. Paprykę na cieniutkie paseczki. Rozgrzewamy piekarnik. Na blaszce rozkładamy papier. Kładziemy na niego warzywa, które posypujemy mieszanką posiekanych, świeżych ziół, solą i pieprzem (wedle uznania). Wszystko z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy 25-30 min. w piekarniku o temperaturze 200 stopni.

3 komentarze:

  1. Można dodać pieczarki albo boczniaka. Bakłażan trzeba pokroić na grubo, bo szybciej spieka się niż cukinia.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli to smakuje tak dobrze jak wyglada to jest to spoko potrawa;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O z dodatkiem boczniaka byłoby też super. Świetny pomysł wart zrobienia :)

    Pozdrawiam !!!
    Iwona

    OdpowiedzUsuń