Twoja wyszukiwarka

czwartek, 26 sierpnia 2010

Krokiety ziemniaczane

Składniki:

5 ugotowanych ziemniaków
2 korniszony
1 ugotowane jajko na twardo
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
smalec do smażenia

Przyrządzanie:


Ugotowane ziemniaki rozetrzeć na masę. Dodać pokrojone, na drobniutką kostkę, ogórki i ugotowane jajko. Posolić i popieprzyć. Formować krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i roztrzepanym jajku i
obsmażyć z obu stron. Podawać z sosem majonezowym.

8 komentarzy:

  1. sos majonezowy: gęsty majonez zmieszany z odrobiną mleka/jogurtu, soku z cytryny, octu winnego i pieprzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, robiłem to kiedy pierwszy raz dopadłem stara kucharską książkę "Kuchnia polska" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jadłem to po raz pierwszy jakieś 10 lat temu na imprezie okolicznościowej. Te krokiety były częścią wegetariańskiego menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam te danie

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Formowac krokieciki ? to znaczy formowac tak jak mieso mielone?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak jak podłużna duża kluseczka :D

    OdpowiedzUsuń