Akurat za dwa dni obchodzimy Wielkanoc, czas pieczenia wspaniałych ciast: serników, mazurków, bab świątecznych, murzynków. Zrobiłem już tartę cytrynową i sernik. Akurat podam poniżej przepis na sernik z ziemniakami. Dostałem go kiedyś od mojej koleżanki Danieli, którą pozdrawiam i życzę jej Wesołych Świąt! Bakalie wedle uznania, polewa też. Ja polałem sernik polewą czekoladową i posypałem wiórkami kokosowymi. Sernik w 100% udany!
Sernik ziemniaczany
Składniki:
5 ziemniaków,
6 jajek,
3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia
1 kilogram sera śmietankowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 garście rodzynek
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej
dowolna polewa (wedle uznania)
tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Gotujemy 5 dużych ziemniaków.
Obrane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy posiekaną nożem margarynę/masło. Mieszamy.
Jaja myjemy, wybijamy ze skorupek, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do ziemniaków. Ucieramy wszystko razem.
Łączymy wszystko z serem i ubitą na sztywno pianą z białek. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bakalie.
Masę przekładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę
i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6 jajek,
3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia
1 kilogram sera śmietankowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 garście rodzynek
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej
dowolna polewa (wedle uznania)
tłuszcz i bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Gotujemy 5 dużych ziemniaków.
Obrane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy posiekaną nożem margarynę/masło. Mieszamy.
Jaja myjemy, wybijamy ze skorupek, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do ziemniaków. Ucieramy wszystko razem.
Łączymy wszystko z serem i ubitą na sztywno pianą z białek. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bakalie.
Masę przekładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę
i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upiekłam według przepisu. Wyszedł świetnie, pycha:) ale wydaje mi się że jest nieco za mokry (ale to chyba wina sera, może był zbyt mokry)i z grudkami. Także pamiętajcie, aby bardzo dobrze rozmieszać ziemniaczki z serem, mi się to raczej nie udało, ale to dlatego że objętość masy całego ciasta była duża a mieszałam w za małej misce i ciężko mi chodził mikser, a mój robot kuchenny też ma za małą miskę i musiałabym podzielić i mieszać w 5 częściach.
OdpowiedzUsuńMój ukochany uwielbia ziemniaki i jak mu powiedziałam że sernik jest z ziemniakami to oczy mu zabłysły :)
Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie dodałam żadnych bakalii. Piełam dokładnie godzine na górnej i dolnej grzałce, ale dół jest jakby nieupieczony także ostatnie 5-10 min polecam piec tylko na dolnej grzałce.
Polecam!!!
Mniam, mniam :)
wilgotność temu sernikowi nadają właśnie ziemniaki:) (każdy sernik z ziemniakami jest taki!)
UsuńNajlepiej piec ten sernik w piekarniku z termoobiegiem. Ziemniaki wybierajmy jak najmniej wodniste (jak najbardziej białe po obraniu), wtedy sernik będzie mniej wilgotny. Mnie osobiście wilgotność tego ciasta nie przeszkadza.
UsuńPozdrawiam!
Smacznego!!!