Twoja wyszukiwarka

piątek, 29 marca 2013

Sernik ziemniaczany

 

Akurat za dwa dni obchodzimy Wielkanoc, czas pieczenia wspaniałych ciast: serników, mazurków, bab świątecznych, murzynków. Zrobiłem już tartę cytrynową i sernik. Akurat podam poniżej przepis na sernik z ziemniakami. Dostałem go kiedyś od mojej koleżanki Danieli, którą pozdrawiam i życzę jej Wesołych Świąt! Bakalie wedle uznania, polewa też. Ja polałem sernik polewą czekoladową i posypałem wiórkami kokosowymi. Sernik w 100% udany! 

 



Sernik ziemniaczany


Składniki:

 

5 ziemniaków,
6 jajek,
3/4 kostki masła lub margaryny do pieczenia
1 kilogram sera śmietankowego
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 garście rodzynek
trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej
dowolna polewa (wedle uznania)
tłuszcz i bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie:


Gotujemy 5 dużych ziemniaków.
Obrane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem, dodajemy posiekaną nożem margarynę/masło. Mieszamy.
Jaja myjemy, wybijamy ze skorupek, oddzielamy żółtka od białek. 
Żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do ziemniaków. Ucieramy wszystko razem.
Łączymy wszystko z serem i ubitą na sztywno pianą z białek. Miksujemy wszystko, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy bakalie.
Masę przekładamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę
i pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

3 komentarze:

  1. Upiekłam według przepisu. Wyszedł świetnie, pycha:) ale wydaje mi się że jest nieco za mokry (ale to chyba wina sera, może był zbyt mokry)i z grudkami. Także pamiętajcie, aby bardzo dobrze rozmieszać ziemniaczki z serem, mi się to raczej nie udało, ale to dlatego że objętość masy całego ciasta była duża a mieszałam w za małej misce i ciężko mi chodził mikser, a mój robot kuchenny też ma za małą miskę i musiałabym podzielić i mieszać w 5 częściach.

    Mój ukochany uwielbia ziemniaki i jak mu powiedziałam że sernik jest z ziemniakami to oczy mu zabłysły :)

    Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i nie dodałam żadnych bakalii. Piełam dokładnie godzine na górnej i dolnej grzałce, ale dół jest jakby nieupieczony także ostatnie 5-10 min polecam piec tylko na dolnej grzałce.

    Polecam!!!
    Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wilgotność temu sernikowi nadają właśnie ziemniaki:) (każdy sernik z ziemniakami jest taki!)

      Usuń
    2. Najlepiej piec ten sernik w piekarniku z termoobiegiem. Ziemniaki wybierajmy jak najmniej wodniste (jak najbardziej białe po obraniu), wtedy sernik będzie mniej wilgotny. Mnie osobiście wilgotność tego ciasta nie przeszkadza.

      Pozdrawiam!
      Smacznego!!!

      Usuń