

Składniki:
5 ziemniaków,
trochę oleju
ulubiony sos, przyprawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, pociąć na frytki i zalać wrzątkiem, dodać łyżkę oleju i gotować do 10 minut (jak makaron). Potem odsączamy ziemniaki na sitku. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy. Takie frytki dochodzą prędzej. W zasadzie nie spiekają się, są kruche i chrupiące.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńFrytki naprawdę można zjeść w pomysłowy sposób. Nie musimy polewać je tylko z majonezem lub keczupem. Ja np. ostatnio posypuję frytki pieprzem czarnym, chili i natką pietruszki i kropię octem balsamicznym - pikatne, kwaskowate i bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńA ja zanim zacznę je smażyć moczę je w osłodzonej wodzie z czosnkiem. Potem są chrupiące i aromatyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !!!
Twój pomysł jest ciekawy! Ale moczysz ziemniaki w gorącej czy w zimnej wodzie?
OdpowiedzUsuńW zimnej wodzie :D
OdpowiedzUsuńPaweł-spróbuj zamiast tradycyjnych przypraw typu pieprz czy sól posypać frytki herbatą. Wiem, że to może zabrzmieć dziwnie. Ja też na poczatku byłam sceptycznie nastawiona do tego pomysłu ale jak dodałam takiej dilmah tradycyjnej czarnej herbaty to bylam zachwycona efektami. Oczywiscie mozna herbate dodawac do innych potraw i niekoniecznie czarna ale takze na przyklad herbaty aromatyzowane.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ,
Jolka
Dzięki Jola! Ogólnie wiem o tym, że można stosować herbatę jako przyprawę, ale nigdy nie próbowałem eksperymentować z przyprawianiem potraw herbatką.
OdpowiedzUsuń:) No ja właśnie wczesniej nie wiedziałam i nie stosowałam. Odkad jednak zaczelam czytac bloga http://www.klub.dilmah.pl/blog/ poznałam własnie kilka takich herbacianych trików:)
OdpowiedzUsuńJolka
zeby frytki byly chrupiace ja smaze w tradycyjny sposob a pod koniec posypuje kaszo manno
OdpowiedzUsuń