Twoja wyszukiwarka

sobota, 30 marca 2013

Żurek wielkanocny na zakwasie z ziemniakami

Zrobiłem żurek na śniadanie wielkanocne. Wcześniej przygotowałem zakwas z otrąb żytnich, płatków owsianych i czosnku, który fermentował przez 5 dni. Żurek jest bardzo lekki na warzywach. Do gotowej zupy można dodać białą kiełbasę, jajka na twardo, zesmażony na patelni boczek z cebulą itp.

 

żurek na zakwasie

żurek wielkanocny
 

Żurek wielkanocny na zakwasie z ziemniakami


Składniki:

 

1 litr zakwasu,
1 litr wywaru np. z obgotowanej szynki,
0,5 litra mleka,
2 marchewki,
kawałek selera korzeniowego,
0,5 korzenia pietruszki,
kawałek pora,
4 ziemniaki,
przyprawy: rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, estragon,
pieprz biały,
sól,
chrzan,
śmietanka do zupy,
cebula,
olej do smażenia,

Przygotowanie:

 

Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler. Kroimy wraz z porem. W garnku rozgrzemy olej, wrzucamy warzywa. Smażymy przez 3 minuty, potem dorzucamy obrane i pokrojone ziemniaki. Smażymy jeszcze 3 minuty. Warzywa zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 20 minut.
Dodajemy zakwas i mleko. Pieprzymy i solimy do smaku. Gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec zabielamy żurek śmietaną. W talerzu robimy kleks ze chrzanu, wlewamy żurek, z wierzchu posypujemy cebulką podprażoną na patelni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz