
5 ugotowanych ziemniaków
2 korniszony
1 ugotowane jajko na twardo
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
smalec do smażenia
Przyrządzanie:
Ugotowane ziemniaki rozetrzeć na masę. Dodać pokrojone, na drobniutką kostkę, ogórki i ugotowane jajko. Posolić i popieprzyć. Formować krokieciki. Obtaczać w bułce tartej i roztrzepanym jajku i
obsmażyć z obu stron. Podawać z sosem majonezowym.
sos majonezowy: gęsty majonez zmieszany z odrobiną mleka/jogurtu, soku z cytryny, octu winnego i pieprzu.
OdpowiedzUsuńPamiętam, robiłem to kiedy pierwszy raz dopadłem stara kucharską książkę "Kuchnia polska" :)
OdpowiedzUsuńJa jadłem to po raz pierwszy jakieś 10 lat temu na imprezie okolicznościowej. Te krokiety były częścią wegetariańskiego menu. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe danie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam te danie
OdpowiedzUsuńBardzo dobre danie.
OdpowiedzUsuńFormowac krokieciki ? to znaczy formowac tak jak mieso mielone?
OdpowiedzUsuńTak jak podłużna duża kluseczka :D
OdpowiedzUsuń