Twoja wyszukiwarka

środa, 28 lipca 2010

Ziemniaki z kremem serowym


Składniki:

4 duże ziemniaki,
2 jaja
5 dag masła
szczypiorek
zielona pietruszka
10 dag żółtego sera
łyżka śmietany
sól, pieprz


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotować przez 10 min. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ. Utrzeć go na gładką masę z żółtkami i masłem (łyżeczkę masła zostawić). Dodać starty ser, śmietanę i drobno pokrojoną zieleninę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masą serową wypełnić połówki ziemniaków. Każdy ziemniak zawinąć w pergamin wysmarowany masłem i ułożyć go na wkładce lub w koszyczku do smażenia frytek. Ziemniaki gotować pod przykryciem ok. 25 min. Podawać na ciepło.

Przepis zaczerpnąłem z książki Bolesława Pilarka "Gotowanie na parze"

3 komentarze:

  1. bardzo dobre i smaczne dnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada nieapetycznie!!! bleee

    OdpowiedzUsuń
  3. Ziemniaki zapiekane z serem to zawsze bardzo smaczne połączenie

    OdpowiedzUsuń