Twoja wyszukiwarka

sobota, 31 lipca 2010

Ziemniaki po żydowsku

Składniki:

8 ziemniaków
3 cebule
łyżka kminku
szklanka mleka
szklanka wody
2 łyżki masła
sól, pieprz



Przygotowanie:


Do garnka wlewamy po szklance mleka i wody. Umyte ziemniaki wkładamy do koszyka do gotowania na parze. Posypujemy je kminkiem i pieprzem, dodajemy masła i na wierzchu przykrywamy je cebulami rozciętymi na pół. Koszyczek wstawiamy do garnka i przykrywamy. Gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem, solimy. Pozostały płyn po gotowaniu może posłużyć jako wywar to zupy jarzynowej.

2 komentarze:

  1. lubię ziemniaki z cebulką, ale do kminku nie mogę się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że kminek możesz zastępować w potrawach mieloną kolendrą.

    OdpowiedzUsuń