Twoja wyszukiwarka

piątek, 16 lipca 2010

Langosze - węgierskie placki pszenno-ziemniaczane



Popularne placuszki rodem z Węgier.



Skład:
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mleka
30 gram drożdzy
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli



Rozpuszczamy drożdze w niecałej szklance ciepłego mleka wraz z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy mleko z drożdzami. Mieszamy, po czym dodajemy resztę mleka, ugniecione ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placki i smażymy je na oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło, najlepiej ze śmietaną (super połączenie!)

4 komentarze:

  1. placuszki brzmią pysznie, niech tylko te upały się skończą a wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. W upal też coś trzeba jeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam je :) bardzo popularne w Czechach tam się nimi zajadam latem, polecam z sosem tatarskim, lub serem i keczupem- wersja ulubiona mojego synka:) Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos tatarski wybitnie pasuje do wszelkich placków ziemniaczanych

    OdpowiedzUsuń