Twoja wyszukiwarka

piątek, 16 lipca 2010

Frittata ziemniaczana


Składniki:
4 ziemniaki
1 por
3 ząbki czosnku
3 plasterki szynki
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
przyprawy: sól, tymianek, majeranek, szałwia, pieprz
kilka plastrów sera żółtego
pęczek szczypiorku

Kroimy ziemniaki i por na talarki. Czosnek kroimy jak najdrobniej. Rozgrzewamy oliwę. Rzucamy ziemniaki i por na patelnię i smażymy 4 minuty, po czym dodajemy czosnek i pokrojoną szynkę w plasterki. Solimy i posypujemy pieprzem. Wszystko dalej smażymy przez 7 minut. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i wlewamy roztrzepane w misce jajka ze śmietaną. Smażymy wszystko jeszcze 3 minuty. Posypujemy szczypiorkiem i przyozdabiamy plastrami sera żółtego, po czym przekładamy ostrożnie nasz placek na talerz. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Trochę uproszczona wersja tej frittaty, ale smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis.
    Polecam szczególnie dla osób gustujących w pikantnych daniach oraz wegetarian ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie wyglądające jedzonko ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wegetarianie mogą oczywiście zrobić sobie wersję z większą ilością warzyw: papryka, pieczarki czy cukinia.

    OdpowiedzUsuń