Twoja wyszukiwarka

środa, 6 lutego 2013

Pączki czekoladowe

 

Akurat jutro Tłusty Czwartek, święto pączka. Także, nie mogłem nie spróbować i nie zrobić własnych. Najważniejsze, że udały się! Wybór padł na pączki czekoladowe i są pyszne. Ale jeśli pominiemy dodanie kakao do mąki, może zrobić o innym smaku np. z konfiturą, z kandyzowaną skórką pomarańczową czy z budyniem. Wówczas musimy cieniej rozwałkować ciasto, nałożyć nadzienie i przykryć drugą warstwą ciasta. Swoje pączki posypałem tylko cukrem i cynamonem, gdyż nie potrafię robić polewy, a nie było już czasu na eksperymentowanie.

 



Pączki czekoladowe


Składniki:

2/3 szklanki ciepłego mleka,
50 gram drożdży,
5 szklanek mąki,
4 ugotowane ziemniaki,
2 jajka,
1/4 kostki margaryny do pieczenia,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka przyprawy do pierników,
0,5 szklanki kakao,
tłuszcz do smażenia,


Przygotowanie:

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy na 10 minut.

Jajka lekko ubijamy. Ziemniaki rozcieramy na puree. Łączymy jajka i ziemniaki z margaryną i ucieramy na jednolitą masę.
Wszystkie, suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Po chwili, dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut (jeśli ziemniaki były zbyt wodniste, być może będzie potrzebna dodatkowo odrobina mąki). Ciasto musi łatwo odchodzić od ręki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na 1,5 centymetrowy placek. Kuflem od piwa wycinamy krążki, a kieliszkiem wycinamy w krążkach dziurki.
Stawiamy patelnię na ogniu i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pączki (ja smażyłem na oleju i smalcu). Tłuszczu na patelni musi być tyle, aby pączki w nim swobodnie pływały. Przewracamy kilka razy i smażymy partiami, aż będą gotowe. Ostudzone dekorujemy cukrem pudrem.
 


 

 

2 komentarze:

  1. Takich pączków jeszcze nie widziałem , ciekawy sposób na urozmaicenie tego tłustego święta :)

    OdpowiedzUsuń