Twoja wyszukiwarka

czwartek, 12 stycznia 2012

Pierogi ruskie

pierogi ruskieSkładniki:

ciasto:
0,5 kg mąki,
1 jajko,
2/3 szklanki wody,
2 łyżki oleju
sól

nadzienie:
0,5 kg ziemniaków
0,5 kg twarogu
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mieszamy ze zmielonym serem. Solimy i pieprzymy. Robimy ciasto. W tym celu wsypujemy mąkę do miski, dodajemy trochę soli. Wlewamy olej, wbijamy jajko i mieszamy. Następnie dolewamy stopniowo wody i zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy je na 1/2 godziny. Następnie rozwałkujemy ciasto i szklanką wycinamy kółka, na które nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Zagotowujemy wodę w garnku. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy je. Jak wypłyną na powierzchnię, wyciągamy z wody po 1 min. gotowania. Z wierzchu, polewamy pierogi stopionym masłem (opcjonalnie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz