Twoja wyszukiwarka

niedziela, 22 maja 2011

Zupa-krem z selera i ziemniaków


Skład:
1 bulwa selera
1 cebula
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
przyprawy (liście szałwi, pietruszka, liście laurowe, listki bazylii, gałązka tymianku)
100 ml jogurtu

Przyrządzanie:



Warzywa kroimy na drobną kostkę. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miekkości przez około 30 minut. Usuwamy przyprawy. Odlewamy wywar przez sitko. Rozcieramy blenderem/mikserem warzywa na drobne. Mieszamy z wywarem. Dodajemy jogurtu. Przyozdabiamy opcjonalnie gałązką pietruszki lub szczypiorkiem.

3 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam zupy-krem z selera. Muszę koniecznie to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba seler najlepiej nadaje się z warzyw na zupy kremowe. Bardzo delikatny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pracowite, ale warte zachodu:))

    OdpowiedzUsuń