Twoja wyszukiwarka

czwartek, 24 stycznia 2013

Frittata z ziemniakami i groszkiem

 

Bogata w składniki frittata, czyli włoski omlet, nadaje się zarówno na wykwitne śniadania, jak i danie obiadowe. Wersja z ziemniakami daje nam możliwość wykorzystania ugotowanych kartofelków pozostałych z poprzedniego dnia. Omlet możemy przyrządzić w wersji łagodnej, jak i pikatnej. Ja oczywiście zdecydowałem się na wariant ostry przez dodanie papryczki chili i ostrej, pieprznej kiełbasy! Choć tak naprawdę w mojej frittacie są wszystkie smaki i aromaty, dzięki niesamowitej mieszance :-) 


frittata z groszkiem

frittata z ziemniakami i groszkiem

Frittata z ziemniakami i groszkiem 


Składniki:

 

3 jajka,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
kilka plastrów kiełbasy wiejskiej lub grillowej,
3 ugotowane ziemniaki, 
pół puszki groszku odsączonego z wody,
odrobina pociętej papryczki chili wedle uznania,
kilka plastrów sera cheddar,
sól,
bazylia,
skórka cytrynowa,
natka kolendry,
oliwa do smażenia,


Przygotowanie:

 

Cebulę obieramy, kroimy na drobno, czosnek obieramy i szatkujemy.  Ziemniaki kroimy na plasterki. Jajka roztrzepujemy w misce i solimy.
Rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek, cebulę, chili i kiełbasę na patelnię. Smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i bazylię oraz smażymy wszystko dalej przez 4-5 minut. 

Po tym czasie, dodajemy groszek, trochę skórki z cytryny, wlewamy masę jajeczną. Gdy wszystko stanie się zwięzłe, przekładamy omlet na drugą stronę.
Ja robię to w ten sposób, że przykrywam patelnię drugą patelnią i energicznie odwracam. Uwierzcie uda się!

Smażymy jeszcze ze 2 minuty na drugiej stronie. Na wierzch kładziemy plastry sera i posypujemy natką kolendry.

 

niedziela, 13 stycznia 2013

Ziemniaki z pomidorami po włosku

 

Taka potrawa na szybko, ale tym razem pomidorki nie lądują na toście czy bagietce, ale są podane razem z ziemniakami. Jak najbardziej jest to świetne dopasowanie: ziemniaki, czosnek, pomidorki, ser. :-)

 

Ziemniaki z pomidorami po włosku


Składniki:

3 ugotowane ziemniaki,
1 ząbek czosnku,
2 pomidory,
10 dag serka mascarpone,
pęczek kolendry,
oregano, cząber,
sól, pieprz,
oliwa 


Przygotowanie:

Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy ziemniaki pokrojone na kawałki. Następnie smażymy przez 3-4 minuty. Ściągamy ziemniaki na talerz.

Pomidorki parzymy gorącą wodą i ściągamy skórkę. Kroimy pomidor na ósemki.
Wrzucamy na oliwę. Dodajemy zmiażdzony czosnek, przyprawy. Po 2 minutach, dodajemy rozdrobniony ser. Smażymy jeszcze 2 minuty. 
Kładziemy pomidorki na ziemniaki, z wierzchu posypujemy wszystko posiekaną kolendrą.

wtorek, 8 stycznia 2013

Zupa z porów, ziemniaków i cebuli

 

Delikatna, kremowa zupa o wyśmienitym smaku, którą możemy przyrządzić zawsze, ze względu na łatwość przygotowywania i proste składniki. Świetnie pasuje do niej groszek ptysiowy czy grzanki z chleba.



Zupa z porów, ziemniaków i cebuli

 

Składniki:

2 pory,
3 ziemniaki,
1 cebula,
0,7 l wody,
olej rzepakowy,
sól, pieprz,
słodka śmietanka,

Przygotowanie:

Por myjemy, odcinamy tylko białą część i szatkujemy ją na drobne. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobniutko.

Rozgrzewamy rondel. Wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 5 minut. Następnie wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 25 minut, aż do miękkości. Tuż przed podaniem zupę rozcieramy blenderem na krem. Na końcu dodajemy trochę słodkiej śmietanki wedle uznania.


sobota, 5 stycznia 2013

Kiełbasa z ziemniaczanym puree, karmelizowaną cebulką w sosie musztardowym

Tym razem pomysł na całe danie obiadowe. Zarówno posmakuje wyszukanym podniebieniom, jak i osobom lubiącym nieskomplikowane obiady. Wyjątkowy smak ziemniakom nadaje skarmelizowana cebulka wraz z sosem.

 

 

 

Grillowana kiełbaska może być pokrojona na kawałki i podana na ziemniaczkach. Cydr użyty do sosu możemy zastąpić białym wytrawnym winem. Oczywiście  cydr musi być tak samo wytrawny, wyprodukowany bez dodatku cukru.


Kiełbasa z ziemniaczanym puree, karmelizowaną cebulką w sosie musztardowym

 

Składniki:

6 ziemniaków,
3 kiełbasy,
2 cebule,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka mąki,
1 łyżeczka musztardy,
1/2 szklanki wywaru z ziemniaków,
1/2 szklanki cydru,
5 dkg twarożku wiejskiego,
3 dkg masła,
sól, pieprz,


Przygotowanie:

Najpierw obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Zachowujemy wodę z ziemniaków do sosu. Rozcieramy ziemniaki z masłem i serkiem wiejskim na puree.

Gdy ziemniaki się gotują. Smażymy kiełbaski na oleju lub grillujemy.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie cebulki.
Cebulę obieramy, kroimy na piórka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię. Po chwili posypujemy ją cukrem i smażymy ją 10 minut na średnio rozgrzanej patelni (aż do zbrązowienia). Wówczas przygotowujemy sos. Dosypujemy mąkę, dodajemy musztardę i pieprz. Chwilkę mieszamy, po czym wlewamy wywar z ziemniaków i cydr. Zostawiamy na ogniu, aż sos trochę zgęstnieje.

Pozostaje nam już tylko przełożyć ziemniaczane puree na talerze. Na wierzch cebulka. Z boku czy na ziemniaki cała lub pocięta kiełbaska. Smacznego!