Twoja wyszukiwarka

czwartek, 9 lutego 2012

Vichyssoise

vichyssoiseSkładniki:

2 pory
3 ziemniaki
1 cebula
1,5 litra bulionu drobiowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
szczypiorek (opcjonalnie)

Przyrządzanie:


Siekamy por na paski (tylko białą część). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno.
W rondlu rozgrzewamy masło. Przesmażamy por i cebulę przez 5 minut. Dodajemy ziemniaki i zalewamy połową bulionu. Gotujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie. Zdejmujemy zupę z gazu. Gdy lekko ostygnie, miksujemy blenderem na krem. Po czym dodajemy pozostałą część bulionu, śmietanę i mieszamy na nowo. Odstawiamy do ochłodzenia. Podajemy z posiekanym koperkiem.

sobota, 4 lutego 2012

Kartoflanka

kartoflanka
Składniki:


1 kg ziemniaków
2 cebule
10 dag boczku wędzonego
1,5 litra bulionu warzywnego
oliwa do smażenia

Przyrządzanie:


Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy pokrojone do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut. Drobno siekamy cebulę. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Zesmażamy cebulę przez kilka minut, po czym dodajemy ją do gotujących się ziemniaków. Następnie, przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, który dodajemy do zupy tuż przed końcem gotowania.