Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 21 listopada 2011

Pokusa Janssona


Składniki:

4 ziemniaki
2 cebule
15 wędzonych szprotek
200 ml słodkiej śmietany
trochę masła
bułka tarta
sól, pieprz.

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać, pociąć na paski, jak do frytek. Szprotki wyfiletować. Cebulę obrać i poszatkować na drobne kawałki. Wysmarować naczynie żaroodporne do pieczenia masłem i posypać bułką tartą. układać wartswami na przemian (ziemniaki, cebula, szprotki). Całość polać śmietanką, posolić, popieprzyć oraz posypać wiórkami masła. Przykryć. Piec 40-50 minut w 200 stopniach, aż do zrumienienia wierzchu.

wtorek, 8 listopada 2011

Stefan Birek – ziemniaki - Telewizja Polska SA

Świetne przepisy na tradycyjne potrawy z ziemniaków, zaczerpnięte rano z programu "Kawa czy herbata"


PIEROGI Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO Z SEREM
Składniki:
2 kg ziemniaków,
700 g półtłustego białego sera,
100 g cebuli,
50 g mąki ziemniaczanej,
olej,
sól, pieprz
Sposób przygotowania
0,7 kg ziemniaków ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Resztę obranych ziemniaków zetrzeć na tarce, po czym mocno odcisnąć. Wyciśnięte ziemniaki dodać do ugotowanych. Dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku i wyrobić na gładką masę.
Ser rozdrobnić, dodać przeszkloną cebulę, doprawić do smaku. Z ciasta formować placki ok. centymetrowej grubości i wielkości dłoni. Na każdym ułożyć serowy farsz, zlepić i formować tak, jak kartacze.

BABKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
3 jaja,
200 g cebuli,
150 g wędzonego boczku,
sól, pieprz,
czosnek, majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Drobno pokrojoną cebulę i boczek przesmażyć na patelni. Dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać, dodać jaja, sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę i piec ok. 1 godz.

KISZKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
300 g wędzonego boczku,
200 g cebuli,
sól, pieprz,
majeranek,
wieprzowe jelito
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, umyć zetrzeć na tarce. Cebulę i boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć i dodać do startych ziemniaków. Przyprawić do smaku. Powstały farsz włożyć do jelita, końce zawiązać i wstawić do piekarnika. Piec ok. godziny w temp 130-150° C.


Stefan Birek – ziemniaki - Telewizja Polska SA

czwartek, 3 listopada 2011

Placki ziemniaczane


Składniki:


1 kg ziemniaków
1 jajko
5 łyżek mąki
sól, pieprz
olej do smażenia


Przyrządzanie:



Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odlać trochę wody. Dodać jajko i mąkę (w przypadku, gdy ciasto jest nadal rzadkie dodać więcej mąki niż wyżej podana ilość). Posolić i popieprzyć. Rozgrzać mocno patelnię, wlać olej i smażyć z obu stron, aż do zabrązowienia.