Twoja wyszukiwarka

poniedziałek, 31 października 2011

Leniwe pierogi

Składniki:

500 g twarogu
300 g ugotowanych ziemniaków
3 jajka
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej

Przyrządzanie:


Rozdrobnić ser i rozgnieść ziemniaki i połączyć ze sobą. Dodać żółtka, kaszę, bułkę tartą, ubitą pianę z białek i sól. Zmieszać wszystko dokładnie ze sobą. Dosypywać stopniowo mąkę i mieszać wszystko łyżką drewnianą. Rozsypać mąkę na stolnicy i obtaczać lekko w niej, uformowane w dłoniach kluseczki. Wrzucać je do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia ich na powierzchnię i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać posypane cukrem i polane stopionym masłem.

piątek, 28 października 2011

Kluski śląskie

Skład:

O,5 kg ziemniaków
około 10 dag mąki ziemniaczanej
1 żółtko,
olej,
sól

Przyrządzanie:


Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce podzielić masę ziemniaczaną na 4 części. 1 część odjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zrobić dołek i dodać żółtko, sól. Wszystko znowu wymieszać. Formować kluseczki. Gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez kilka minut (aż wyjdą na powierzchnię), wyciągać łyżką cedzakową. Podawać ze smażoną cebulką, stopionym masłem czy z okrasą.

środa, 26 października 2011

Chipsy z ziemniaków


Składniki:

4 ziemniaki
1 łyżka smalcu
3 łyżki oleju
bazylia świeża
oregano świeże
natka pietruszki
sól, pieprz
ocet ze słodu jęczmiennego (opcjonalnie)

Przyrządzanie:


Obieramy ziemniaki. Kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Smażymy ziemniaki z dwóch stron.Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy na talerzu ziołami i kropimy octem.

poniedziałek, 24 października 2011

Champ - irlandzkie puree z ziemniaków



Składniki:


3 ziemniaki
szklanka mleka
5 dag masła
koperek
por
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Siekamy koperek, por, szczypiorek (ilość wedle uznania). Rozgrzewamy w rondlu masło. Przysmażamy por i dodajemy mleko i tylko podgrzewamy. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dodajemy ciepłe mleko wraz z porem, koperek i szczypiorek. Solimy i pieprzymy.

niedziela, 16 października 2011

Paratha - placki indyjskie


Składniki:
1 szklanka mąki razowej
1 szklanka mąki białej
3 ugotowane ziemniaki
3 ugotowane różyczki kalafiora
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka curry indyjskiego
3/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki masła
odrobina oleju
jogurt (niekoniecznie)

Przyrządzanie:


Mąki zmieszać ze sobą w misce. Wsypać sól do mąki. Stopić 2 łyżki masła i wlać do mąki. Stopniowo dolewać wody, jednocześnie ugniatając i formując ciasto przez kilka minut. Gotowe, jędrne ciasto odstawić w misce pod wilgotną ściereczką na co najmniej 30 minut.
Przygotowujemy farsz. Na maśle smażymy ziemniaki, kalafior (warzywa rozdrobnione na kawałeczki) wraz z kminkiem i mieszanką curry. Można też dodać trochę pieprzu cayenne, jak ktoś lubi na ostro. Zesmażony farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 10 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na placek i leciutko smarujemy olejem z wierzchu. Kładziemy na wierzch farsz, zawijamy placki w koperty (farsz w środku) i lekko rozwałkowujemy lub rozgniatamy placuszki w palcach (ostrożnie, aby farsz nie uciekł. Placuszki smażymy z dwóch stron na minimalnej ilości masła.

czwartek, 13 października 2011

Frittata z cukinią i ziemniakami


Składniki:
2 ziemniaki
1/2 małej cukinii
3 jajka
10 dag drobno startego sera
sól, pieprz
oliwa

Przyrządzanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię obieramy, jeśli skóra jest twarda, a następnie również kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Wrzucamy warzywa. Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu. Wówczas wlewamy roztrzepane jajka połączone z serem. Po 3 minutach przewracamy omlet na drugą stronę* i smażymy jeszcze 2 minuty.