Twoja wyszukiwarka

niedziela, 25 września 2011

Ziemniaki z solonymi szprotkami - Telewizja Polska SA

Ziemniaki z solonymi szprotkami - Telewizja Polska SA

Świetna potrawa z ziemniaków z programu Pana Roberta Makłowicza. Smacznego i miłego oglądania!

Strapaczka, czyli kluski ze słoniną i bryndzą - Telewizja Polska SA

Strapaczka, czyli kluski ze słoniną i bryndzą - Telewizja Polska SA

sobota, 24 września 2011

Orientalne hash browns

Składniki:
3 ziemniaki,

Przyprawy:
  • pieprz cayenne, chili
  • sól, pieprz czarny
  • papryka słodka
  • kmin rzymski
  • cynamon mielony
olej do smażenia


Przyrządzanie:


Trzemy ziemniaki na kartce na grube nitki. Mieszamy z przyprawami. Wrzucamy ziemniaki garściami na rozgrzany olej. Smażymy na placki z dwóch stron.

Kartoffelsalat - klasyczna sałatka ziemniaczana



Składniki:

5 ugotowanych ziemniaków,
1 duża cebula
1 jajko ugotowane na twardo
0,5 szklanki rosołu
2 łyżki octu
sól, pieprz
łyżeczka musztardy
2 łyżki majonezu
natka pietruszki

Przyrządzanie:



Cebulę obrać, pokroić, posiekać na drobne. Zagrzać rosół z octem, dodać cebulę i doprowadzić do wrzątku. Ziemniaki i jajko pokroić na drobne. Wrzucić posiekane kawałki do miski. Zalać ziemniaki i jajko rosołem z octem i dodać cebulę. Posolić, popieprzyć. Wszystko wymieszać. Zmieszać majonez z musztardą i rozmieszać z sałatką. Na koniec przystroić posiekaną pietruszką. Odstawić sałatkę na 2 godziny do lodówki.

poniedziałek, 19 września 2011

Włoska frittata


Składniki:

1 cebula
1 zielona papryka
2 obrane ziemniaki
3 jajka
10 dag startego zera żółtego
sól, pieprz, cząber (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
ogórek małosolny, świeże oregano

Przyrządzanie:



Pokrojono drobno cebulę i paprykę szklimy na oliwie przez 1-2 minuty. Dorzucamy pokrojone ziemniaki i smażymy przez 8-10 minut. Tymczasem, ubijamy jajka z solą i pieprzem, łączymy z połową startego sera i wlewamy to na warzywa na patelni. Po kilku minutach przewracamy na drugą stronę (można pomóc sobie dużym talerzem pzry przewracaniu). Posypujemy wierzch drugą połową pozostałego sera. Smażymy jeszcze 2 minuty. Gotowy omlet dekorujemy plasterkami ogórka i świeżymi listkami oregano.