Twoja wyszukiwarka

niedziela, 22 maja 2011

Zupa-krem z selera i ziemniaków


Skład:
1 bulwa selera
1 cebula
3 ziemniaki
1 litr bulionu warzywnego
przyprawy (liście szałwi, pietruszka, liście laurowe, listki bazylii, gałązka tymianku)
100 ml jogurtu

Przyrządzanie:



Warzywa kroimy na drobną kostkę. Zalewamy bulionem i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miekkości przez około 30 minut. Usuwamy przyprawy. Odlewamy wywar przez sitko. Rozcieramy blenderem/mikserem warzywa na drobne. Mieszamy z wywarem. Dodajemy jogurtu. Przyozdabiamy opcjonalnie gałązką pietruszki lub szczypiorkiem.

środa, 18 maja 2011

Zupa z ziemniaków i marchwi


Skład:

1 cebula
5 ziemniaków
2 marchwie
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
szczypta majeranku
sól, pieprz
starta marchew, pęczęk szczypiorku, pietruszki, kolendry, kiełków rzeżuchy do przybrania

Przyrządzanie
:


Marchew i ziemniaki tniemy na kostkę. Mikrofalujemy przez 10 minut. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy w garnku na maśle. Dodajemy marchew, ziemniaki i zalewamy bulionem. Przyprawiamy zupę. Gotujemy przez kilka minut, aż do miękkości. Tuż przed końcem gotowania wciskamy sok z cytryny i wrzucamy startą skórkę do zupy. Przed podaniem przyozdabiamy zupę, wedle uznania.