Twoja wyszukiwarka

sobota, 31 lipca 2010

Ziemniaki po żydowsku

Składniki:

8 ziemniaków
3 cebule
łyżka kminku
szklanka mleka
szklanka wody
2 łyżki masła
sól, pieprz



Przygotowanie:


Do garnka wlewamy po szklance mleka i wody. Umyte ziemniaki wkładamy do koszyka do gotowania na parze. Posypujemy je kminkiem i pieprzem, dodajemy masła i na wierzchu przykrywamy je cebulami rozciętymi na pół. Koszyczek wstawiamy do garnka i przykrywamy. Gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem, solimy. Pozostały płyn po gotowaniu może posłużyć jako wywar to zupy jarzynowej.

środa, 28 lipca 2010

Ziemniaki z kremem serowym


Składniki:

4 duże ziemniaki,
2 jaja
5 dag masła
szczypiorek
zielona pietruszka
10 dag żółtego sera
łyżka śmietany
sól, pieprz


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotować przez 10 min. Przekroić wzdłuż na pół i wyjąć miąższ. Utrzeć go na gładką masę z żółtkami i masłem (łyżeczkę masła zostawić). Dodać starty ser, śmietanę i drobno pokrojoną zieleninę. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Masą serową wypełnić połówki ziemniaków. Każdy ziemniak zawinąć w pergamin wysmarowany masłem i ułożyć go na wkładce lub w koszyczku do smażenia frytek. Ziemniaki gotować pod przykryciem ok. 25 min. Podawać na ciepło.

Przepis zaczerpnąłem z książki Bolesława Pilarka "Gotowanie na parze"

czwartek, 22 lipca 2010

Tłuściutkie ziemniaki w rosole


Składniki:

4 ziemniaki
0,5 l rosołu
1 łyżka mąki
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka słodkiej papryki
koperek

Przyrządzenie:

Obrane ziemniaki zalać wrzątkiem i podgotować. Następnie wyciągnąć z wody, pokroić na talarki. W rosole rozprowadzić mąkę. Ziemniaki należy włożyć do rondla, zalać rosołem, dodać łyżkę smalcu i posypać słodką papryką. Gotować do miękkości i powstania sosu. Tuż przed podaniem, dodać posiekany koperek. Mamy szybko przyrządzone ziemniaki, od razu z sosem.

wtorek, 20 lipca 2010

Puree ziemniaczano-selerowe


Składniki:

4 ziemniaki
1 ćwiartka bulwy selera
0,5 l mleka
sól, pieprz
koperek
2 łyżki masła
2 łyżki śmietany 30%



Obieramy ziemniaki i seler. Myjemy. Kroimy ziemniaki i seler w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Solimy i pieprzymy. Gotujemy aż do miękkości na małym ogniu, uważając, aby nie mleko nie wykipiało. Wówczas dodajemy masło, śmietanę i rozcieramy tłuczkiem wszystko na puree. Jeśli jest za rzadkie to odparowujemy, pozostowiając potrawę jeszcze trochę na gazie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Te puree świetnie pasuje do ryby.

piątek, 16 lipca 2010

Frittata ziemniaczana


Składniki:
4 ziemniaki
1 por
3 ząbki czosnku
3 plasterki szynki
2 łyżki śmietany 12%
2 jajka
przyprawy: sól, tymianek, majeranek, szałwia, pieprz
kilka plastrów sera żółtego
pęczek szczypiorku

Kroimy ziemniaki i por na talarki. Czosnek kroimy jak najdrobniej. Rozgrzewamy oliwę. Rzucamy ziemniaki i por na patelnię i smażymy 4 minuty, po czym dodajemy czosnek i pokrojoną szynkę w plasterki. Solimy i posypujemy pieprzem. Wszystko dalej smażymy przez 7 minut. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy i wlewamy roztrzepane w misce jajka ze śmietaną. Smażymy wszystko jeszcze 3 minuty. Posypujemy szczypiorkiem i przyozdabiamy plastrami sera żółtego, po czym przekładamy ostrożnie nasz placek na talerz. Smacznego!

Hash Browns - bardzo uproszczona wersja



Oto bardzo moja uproszczona wersja na hash browny. Bez dodatku jajek, mąki ziemniaczanej czy podgotowywania ziemniaków.
Ucieramy na grubych oczkach kilka ziemniaków, mieszamy je z przyprawami (sól, pieprz, chili, cząber, czosner granulowany, cebula suszona, koperek). Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i kładziemy garścią niewielkie ilości ziemniaka (tworzymy takie kupki). Podczas smażenia to nam zlepi się i stworzy placuszki, które obsmażymy z dwóch stron.

Langosze - węgierskie placki pszenno-ziemniaczane



Popularne placuszki rodem z Węgier.



Skład:
3 ugotowane ziemniaki
1 łyżeczka cukru
2 szklanki mleka
30 gram drożdzy
0,5 kg mąki
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli



Rozpuszczamy drożdze w niecałej szklance ciepłego mleka wraz z cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem. W dużej misce mieszamy mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy mleko z drożdzami. Mieszamy, po czym dodajemy resztę mleka, ugniecione ziemniaki i olej. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rozgrzewamy patelnię, formujemy małe placki i smażymy je na oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło, najlepiej ze śmietaną (super połączenie!)